Muziek waar je kippenvel van krijgt

Door hyptonize op woensdag 15 oktober 2014 22:25 - Reacties (59)
Categorie: muziek, Views: 15.600

Iedereen heeft vast wel een nummer waarbij hij kippenvel krijgt wanneer hij dat nummer hoort. Muziek speelt in op onze emotie en dit kan dan ook verschillende oorzaken hebben. Zo kan het liedje een herinnering zijn naar een bijzonder moment in je verleden - of een goede film of boek! -, doet het liedje je herinneren aan belangrijk persoon die is er niet meer is of maakt het nummer je gewoon heel vrolijk of verdrietig, zonder dat je precies kan vertellen waarom. Misschien komt het wel gewoon door de juiste combinatie van noten en dat ene instrument. Iedereen voelt er wat anders bij. DŠt is de kracht van muziek.

Ik ben al enige tijd bezig om een toplijst te maken, zoals de laatste tijd populair is doordat elke radiozender dat doet. Ik kies echter de liederen die ik helemaal geweldig vind. En daar wil ik uiteindelijk een top 250 van maken. Dat zal nog wel even duren, want zo'n lijst met toppers raap je niet in een dag bij elkaar. Deze toplijst heeft al de naam: Tim's Top 250 of Awesomeness. :7

Nou, terug naar het onderwerp. Omdat ik dus nogal een man van de lijstje ben wou ik enkele nummers met jullie delen die mij absoluut kippenvel geven. Ik zal proberen de reden hiervoor te geven, maar dat is niet altijd even makkelijk. Ik zou het natuurlijk ook tof vinden als jullie in de reacties jullie kippenvel-nummer plaatsen!

Overigens moet ik wel opmerken dat ik meer iemand ben van de muziek en wat minder van de tekst. De tekst komt nooit zo goed bij mij binnen en als dat eenmaal zo ver is, heb ik de track al minstens 100x geluisterd.

School Is Cool - The World Is Gonna End Tonight


Dit is een makkelijke: Die viool! Ik ben nooit fan geweest van dit instrument, vind het maar een saai ding. Maar godgloeiende, wat een vrolijk nummer is dit en dan allemaal door de viool! (Vooral op 1:25 ga ik altijd helemaal los) En dan ook nog eens met die post-rock-achtige kick. Wow. Overigens best ironisch, want de lyrics zijn heel wat minder vrolijk.
Daughter - Youth

Maaike Ouboter - Dat ik je mis


Deze spreekt voor zich. Ik denk dat er weinig mensen zijn waarbij dit nummer niets met ze doet. Ik mag mezelf ontzettend gelukkig prijzen dat ik - op mijn leeftijd van 23 jaar - nog geen afscheid heb hoeven nemen van iemand die me ontzettend dierbaar is. Toch heeft dit nummer me tot tranen gebracht, en dat is erg zeldzaam. Je bent gewaarschuwd, mocht je het nummer nog niet kennen!
Johnny Cash - Hurt


Een cover, het origineel is van Nine Inch Nails. Het origineel doet me niet zoveel maar deze versie wel. Je hoort gewoon alle levenservaring en alle pijn uit zijn leven in de stem van Johnny Cash. En dat alsmede de opbouw naar een climax van de gitaar in het refrein geeft me iedere keer weer kippenvel.
Tom Odell - Another Love


Ja, ik weet het. Dit nummer is letterlijk helemaal KAPOT gedraaid door alle radiostations. Stomme radio. Maar toch krijg ik elke keer weer flinke kippenvel van dit nummer en wordt altijd een beetje boos op alles en niets.
Something Corporate - Konstantine


I'm just a sucker for piano rock, I guess. :9 Heeft me overigens heel erg geholpen met het verwerking van een kapotte relatie enkele jaren geleden, maar hoe en waarom weet ik niet precies.
Distance - Fallen (Vex'd remix)


Eigenlijk gewoon een van de beste Dubstep-nummers ooit gemaakt. Maar dat 'ah-eh-eh-ah-ah-ah' maakt het toch wel echt een kippenvel-nummer. :+
Israel Kamakawiwo'ole - Over The Rainbow


Zo heerlijk rustgevend maar ook weer zo ontzettend mooi.Toevoeging #1:
The Kyteman Orchestra - Stay With Me (Sam Smith cover)


Het verhaal hier achter is schitterend. Dank aan Yorin voor de tip.
Toevoeging #2:

Carl Orff - O Fortuna (Carmina Burana)


Klassieke muziek trekt me niet zo, maar dit nummer is zo ontzettend episch (epic classical music, is dat een genre?) met dat geweldige koor en die opbouw tot een gigantische climax.
Toevoeging #3:
Equilibrium - Mana


Totaal andere muziek dan de voorgaande nummers. Dit is Folk / Viking / Melodic Metal (moest het ook even opzoeken, metal is niet mijn specialisme). Dit is 16 minuten lang pure schoonheid.
Toevoeging #4:

Carl Espen - Silent Storm

Oei, toen ik met deze post begon had ik nogal zoveel andere nummers in mijn hoofd, en nu ben ik ze allemaal kwijt. :+ Anyway, dit is al een flinke lijst, wie weet volgt er nog een update...