Kiva: Een goed doel dat écht goede doelen heeft

Door hyptonize op donderdag 9 januari 2014 21:00 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 3.404

Er zijn vele goede doelen, en allemaal hebben ze een ander doel, een andere doelgroep en ze vragen allemaal een bepaald bedrag (per maand). Maar wanneer je hieraan doneert, weet je nooit waar het terecht komt. Al jarenlang hoor je over directeuren van zulke 'stichtingen' die bonussen krijgen van meer dan 1 ton per jaar. Hierdoor zijn veel mensen terughoudender geworden als het gaat om geld doneren.

Nu kwam ik via een een post hier op GoT, terecht via Kiva. Ik had er nog nooit van gehoord, maar omdat ik toch bezig was met SOGgen (Studie Ontwijkend Gedrag) besloot ik me even in te lezen over deze website.

Deze website geeft arme mensen een lening aan te vragen voor een bepaald doel (Deze mensen worden op de site 'borrowers' genoemd). Dit kan zijn voor een nieuwe auto, voor een renovatie aan hun huis, spullen in te kopen voor hun eigen zaak of om hun schoolgeld te kunnen betalen. Dit soort leningen werken anders dan wij hier in de westerse wereld gewend zijn. Andere mensen, meestal uit de westere wereld, kunnen een klein bedrag lenen aan deze mensen. ('lenders'). Dit kan al vanaf 25 dollar, en er kunnen meerdere mensen geld lenen aan één persoon, waardoor iedereen een kleine bijdrage kan geven. De 'lender' mag zelf een bedrag kiezen wat hij wil uitlenen, vanaf 25 euro.

De borrower wordt ondersteunt door lokale stichtingen die toezicht houden over de lening. Zij zien er ook op toe dat de borrower het geld terug betaald aan de lenders. Hier wordt een tijdslimiet op afgesproken, bijvoorbeeld 20 maanden. Hij moet dan elke maand een bepaald bedrag terug betalen, net als bij een normale lening. Het enige verschil is dat deze lening rentevrij is.

Wanneer een borrower het geld weer terugbetaald heeft aan de lender, kan deze lender er voor kiezen om dit geld opnieuw uit te lenen, terug te laten storten op zijn bankrekening, of een deel te doneren aan Kiva. Kiva zal zelf nooit een deel van het geleende geld voor in zijn eigen zak nemen. Elke keer als je geld uitleent, vraagt Kiva of je een klein bedrag wil doneren (10% per $25), maar dit is optioneel en je kunt zelf het bedrag bepalen.

Mocht mijn uitleg een beetje onduidelijk zijn, lees even de About-pagina van Kiva zelf door. http://www.kiva.org/about

Registreren kan via de website zelf, of via mijn referral-URL:
http://www.kiva.org/invitedby/tim4204

Volgende: Dooddoeners in een discussie 04-'14 Dooddoeners in een discussie
Volgende: Een dubbel gevoel 10-'13 Een dubbel gevoel

Reacties


Door Tweakers user Rowdy.nl, donderdag 9 januari 2014 21:16

Aanvullingen:mee, zo ben ik er mee in aanraking gekomen. $50 per collega, en daar doe ik nu toch al een flink aantal jaren mee.. :)
(wij doneren geen bedrag per transactie, ons bedrijf doneert los daarvan elk jaar een bedrag)

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 januari 2014 21:16]


Door Tweakers user hyptonize, donderdag 9 januari 2014 21:18

Rowdy.nl schreef op donderdag 09 januari 2014 @ 21:16:
Aanvullingen:mee, zo ben ik er mee in aanraking gekomen. $50 per collega, en daar doe ik nu toch al een flink aantal jaren mee.. :)
(wij doneren geen bedrag per transactie, ons bedrijf doneert los daarvan elk jaar een bedrag)
Ik had even niet verder gekeken dan mijn neus lang is. Ik wist niet dat er hier al een topic over bestond. :)

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 9 januari 2014 22:32

Kleine vraagje, als ik 50¤ leen, krijg ik 50¤ terug of meer?

Door Tweakers user Marq, donderdag 9 januari 2014 22:50

@anti-rsca:
. Hij moet dan elke maand een bepaald bedrag terug betalen, net als bij een normale lening. Het enige verschil is dat deze lening rentevrij is.
Nee dus. Zou ook wel een bijzonder goed doel zijn, als je er geld aan kon verdienen. Ik vind het al bijzonder dat je het geld wat je terug krijgt, zelfs weer op je eigen rekening kunt laten storten.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 10 januari 2014 08:49

MyC4 is net zo iets maar dan met een commerciële insteek. Je kan geld uitlenen aan ondernemers in Afrika. Deze ondernemers betalen uiteindelijk je inleg terug + rente.

De uitlener bepaalt het rentepercentage. De ondernemer krijgt uiteindelijk (mits voldoende ingelegd wordt) de leningen met de laagste aangeboden rentepercentages.

Er is wel een nadeel als investeerder: de tussenpartij vangt een enorme hap van je rente af. Als je leent tegen 25% hou je hooguit 5% over.

http://www.myc4.com/Default.aspx

Door Tweakers user Sander, vrijdag 10 januari 2014 09:13

Interessant leesvoer dat je verhaal enigszins tegenspreekt:
http://www.linkedin.com/g...&item=5816403006685470721

http://governancexborders...0/kivanomics-101-or-dkyc/

Kan uit eigen ervaring vertellen dat deze verhalen grotendeels kloppen aan de kant van de microkrediet banken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 januari 2014 09:18]


Reageren is niet meer mogelijk