Discussiëren op Facebook: Een How-To

Door hyptonize op dinsdag 28 oktober 2014 18:00 - Reacties (49)
Categorie: humor, Views: 5.028

Het is een razend populaire sport, discussies voeren op Facebook. De meeste discussies gaan over de serieuzere zaken in het leven, zoals Zwarte Piet, een zeehond die een hond van een boot af gooit, of mensen die hun McDonalds-dienbladen zo maar op tafel laten staan! Vaak worden deze discussies gestart door middel van het posten van een plaatje met enkel tekst en zonder het gebruik van interpunctie of bron. Oftewel: Geheel volgens de APA-richtlijnen!

Voor veel mensen die nog niet bekend zijn met discussies via Facebook, maar er wel graag aan deel willen nemen, kan het soms nogal overweldigend zijn. Reactie na reactie vol met zinvolle argumenten stromen seconde na seconde binnen. Hierdoor ontstaat er behoefte naar uitleg en richtlijnen met betrekking tot de zogenaamde Facebookdiscussies.
  • Op menig toetsenbord zijn er aan de rechterkant enkele toetsen te vinden waar op enkele symbolen staan. Leestekens, noemt men ze. Blijkbaar worden ze wel eens gebruikt in de lagere kringen van de samenleving, maar niet op Facebook. Wil je dat jouw reactie serieus genomen wordt? Probeer deze leestekens dan zo veel mogelijk te vermijden. Door het gebruik van leestekens moeten veel lezers tijdens het lezen korte pauzes houden tijdens de zinnen, en daar heeft simpelweg niemand tijd voor. Vooral die tekens tussen de M en de rechter Shift-knop (QWERTY-toetsenbord) moeten ten allertijden vermeden worden!
  • Begin je bericht altijd met 'SCHANDALIG!!!!' (let op de hoofdletters). Als het even kan, probeer zinsdelen als 'en dat van ons zuurverdiende belastingcenten!' 'opvoeden noemen ze dat!' 'met z'n poten van iemand anders spullen afblijven!' en namen als 'Mark Rutte' en 'Geert Wilders' zoveel mogelijk te gebruiken!
  • Wil jij op iemands reactie reageren? Doe dat dan NIET door middel van de knop 'Beantwoorden', maar begin je reactie met zijn voornaam (let op, vermijd hoofdletters!), zodat de discussies overzichtelijk blijven.
  • Vind jij iemand een debiel of een kansloze flikker? Zeg dat dan ook! Dat zal ze leren, de schoften!
  • Probeer minstens drie spelfouten per zin te maken om je betoog zo leesbaar mogelijk te houden.
  • Spaties zijn je beste vriend.
  • Het woord 'toch' schrijf je echt wel met een 'g'!
  • Kofschip? Flikker op met je kofschip! Elk onbijvoegelijk voornaamzetsel dient te eindigen met dt.
  • Uitroeptekens mogen gebruikt worden om je woorden kracht bij te zetten, máár alleen wanneer je er meer dan 3 van gebruikt.
Dit is de eerste versie van de Facebookdiscussie-richtlijnen. Deze tekst kan daarom nog onderhevig zijn aan veranderingen. Er zitten echter geen spelfouten in de tekst. Taal is namelijk levend, dus wat jij een spelfout vindt, vind ik geen spelfout. Wil je op deze richtlijnen reageren? Doe dat dan op Facebook!

Volgende: Richting aangeven: Een verloren kunst 11-'14 Richting aangeven: Een verloren kunst
Volgende: Muziek waar je kippenvel van krijgt 10-'14 Muziek waar je kippenvel van krijgt

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 28 oktober 2014 18:04

SCHANDALIG mijn toetsenbord is foutief gemaakdt merk ik net De leestekens staan helemaal niet links op dit exemplaar daar hebben ze letters gezedt hoe durven ze

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 28 oktober 2014 18:05

Er zitten echter geen spelfouten in de tekst.
Nou...
Op mening toetsenbord zijn er aan de linkerkant enkele toetsen te vinden waar op enkele symbolen staan
Op mening toetsenbord zitten die dingen aan de rechterkant ;) En dan zal ik maar niet beginnen over spatiefouten (waar op -> waarop) en andere fouten die je zélf maakt ;) (Pssst: een komma komt nooit voor "en")
Taal is namelijk levend, dus wat jij een spelfout vindt, vind ik geen spelfout.
Ja, doei :w :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 oktober 2014 18:07]


Door Tweakers user thaan, dinsdag 28 oktober 2014 18:17

Je vergeet de belangrijke regel dat voor elk leesteken een spatie komt, ala "SCHANDALIG !", "LEUK !" of "HAHA !".

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 28 oktober 2014 18:25

thaan schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 18:17:
Je vergeet de belangrijke regel dat voor elk leesteken een spatie komt, ala "SCHANDALIG !", "LEUK !" of "HAHA !".
ah neen, want volgens zijn post zijn leestekens onbestaande in reacites. Het enige wat ik nog mis is het overmatig gebruik van smileys

Door Tweakers user hyptonize, dinsdag 28 oktober 2014 18:26

Blokker_1999 schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 18:25:
[...]
ah neen, want volgens zijn post zijn leestekens onbestaande in reacites. Het enige wat ik nog mis is het overmatig gebruik van smileys
Uitroeptekens zijn wel degelijk toegestaan, maar enkel in een veelvoud van drie. Spaties zijn je beste vriend, dus die moeten zoveel mogelijk gebruikt worden!

Door Tweakers user xFeverr, dinsdag 28 oktober 2014 19:00

SCHANDALIG!!! opvoeden noemen ze dat!!! en dat van ons zuurverdiende belastingcenten!!! Debiel en kansloze flikker dat je bent!!!

Ofwel, vertaald in het Nederlands:
Goeie blog _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ Deze ga ik zeker delen! heb weer smakelijk kunnen lachen

Door Tweakers user sfranken, dinsdag 28 oktober 2014 19:06

SCHANDALIG ! ! ! JE vergeet de BELANGRIJKSTE REGEL! HOOFDLETTERS ÉN LEESTEKENS GEVEN JE EXTRA KRACHT ! ! ! Opvoeden noemen ze dat, én dat van ONZE zuurverdiende belastingscenten!

Door Tweakers user Karmos, dinsdag 28 oktober 2014 19:37

Schandalig! Je bendt de talrijke x's vergeten! Schaamteloze flikker!

Door Tweakers user Camulos, dinsdag 28 oktober 2014 20:16

Waanzin dat je geeneens katten meeneemdt in deze /discusie. Waardeloos
xoxo

Door Tweakers user PCSO, dinsdag 28 oktober 2014 20:41

Ha! Er zijn toch mensen die zich hier ook aan ergeren. Prachtige blog. Irriteer mij ook dagelijks aan die reacties op diverse pagina's.

Zouden die mensen die continu HOOFDLETTERS en geen interpunctie gebruiken zelf enkele twijfel hebben als ze hun eigen reactie nog eens doorlezen?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 oktober 2014 20:43]


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 28 oktober 2014 21:15

of je hebt gewoon poep aan facebook en gaat wat nuttigs doen met je leven?

Door Tweakers user PCSO, dinsdag 28 oktober 2014 21:24

i-chat schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 21:15:
of je hebt gewoon poep aan facebook en gaat wat nuttigs doen met je leven?
Oh, ik ben er niet echt actief op. Echter is het wel handig om met andere mensen te communiceren waarmee je niet echt veel meer contact hebt. Vrienden van basis, middelbare school bijvoorbeeld.

En mag een mens ook af en toe wat anders doen dan productief zijn? De een gaat gamen, de ander gaat voetballen en weer een ander struint een paar minuten rond op Facebook :).

Door Tweakers user AMD1800, dinsdag 28 oktober 2014 22:20

Vind jij iemand een debiel of een kansloze flikker? Zeg dat dan ook! Dat zal ze leren, de schoften!
Vooral dit en al dan niet uitsluitend dit. Te triest voor woorden. Het zelfde niveau is ook te vinden op nujij.nl. Dit is gelijk ook de reden dat ik niet meer aan discussies op dergelijke platformen meedoe.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 oktober 2014 22:21]


Door Tweakers user aap, dinsdag 28 oktober 2014 22:37

AMD1800 schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 22:20:
[...]
Het zelfde niveau is ook te vinden op nujij.nl. Dit is gelijk ook de reden dat ik niet meer aan discussies op dergelijke platformen meedoe.
nujij.nl is ook helemaal niet om te discussiëren maar om bepaalde types hun onderbuikgevoelens van zich af te laten schrijven. Zodoende kroppen zij hun frustraties niet op en intussen houdt het ze van de straat.

Als mensen nujij.nl ook nog zouden beginnen te lezen (let wel: daar is het helemaal niet voor bedoeld), dan verdubbelt dat positieve effect ook nog.

Door Tweakers user NLKornolio, dinsdag 28 oktober 2014 23:00

Hebt er geen last van :+, zonder spelfouten.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 oktober 2014 23:02]


Door Tweakers user Frozen, woensdag 29 oktober 2014 01:32

ten allertijden
te allen tijde
Bron: http://taaladvies.net/taa...lle_tijde_te_allen_tijde/

Verder wens ik je een fijne dag toe.

Door Tweakers user AMD1800, woensdag 29 oktober 2014 10:26

aap schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 22:37:
[...]

nujij.nl is ook helemaal niet om te discussiëren maar om bepaalde types hun onderbuikgevoelens van zich af te laten schrijven. Zodoende kroppen zij hun frustraties niet op en intussen houdt het ze van de straat.

Als mensen nujij.nl ook nog zouden beginnen te lezen (let wel: daar is het helemaal niet voor bedoeld), dan verdubbelt dat positieve effect ook nog.
De huisregels van nujij vertellen mij wat anders, maar je beschrijft hier wel hoe het daadwerkelijk gebruikt wordt. Ik heb wel eens hele pagina's gelezen en ik zou het omschrijven als chaos met soms daartussen een discussie. Resultaat voor mij was dat ik juist alleen maar gefrustreerd raakte doordat ik zag wat voor debielen er hier rondlopen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 10:26]


Door Tweakers user Falcoo, woensdag 29 oktober 2014 11:01

Ik kan niet wachten op de volgende versie!!! :DDoor Tweakers user 278922, woensdag 29 oktober 2014 11:54

SCHANDALIG ! ! ! Wat een kut GEILE blog is dit nau weer? En dat van ONZE ! ! ! belastingcenten! Kansloze FLIKKER het is tog niet te GELOVEN dat somige JEUGD geen opvoeding heb GEHAD! ! !

Ik ben ZEKkER benieuwd naar de VOLGENDE blog in deze reeks ! ! !

ON GE LOVE LUK !

bronvermelding http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeugd http://nl.wikipedia.org/wiki/Opvoeding http://nl.wikipedia.org/wiki/KUTGEILE

Door Tweakers user mux, woensdag 29 oktober 2014 12:23

Je vergeet de belangrijkste regel: lobotomie of andere _effectieve_ methode van IQ-reductie is verplicht. Niet doen alsof je dom bent, maar écht oprecht oerdom zijn is de enige manier om een productieve discussie te voeren.

Also: nooit argumenten gebruiken. Gewoon een stream of consciousness.

Klerelijer. ;)


Door Tweakers user 278922, woensdag 29 oktober 2014 13:36

Joh

Edit: Plaatje dekt toch niet helemaal de lading

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 13:39]


Door Tweakers user Kecin, woensdag 29 oktober 2014 13:44

DAT DIT SOOR TTUIGBLOGS ZOMAAR KUNNEN OP TWEAKERSBLOGS. IK HEB AANGIVTE GEDAAN BIJ DE LOKALE NATIONALE POLITIE EN DIE ZULLEN JE OPSPOEREN IK WEET WAAR je woont oke vuile hoind :+ :( :( :o :( _/-\o_ :/ :> }:O :Y)\

Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 29 oktober 2014 14:19

Voor de Belgen Vlamingen moet 'Mark Rutte' en 'Geert Wilders' vervangen worden door de vuile sossen en de N-VA / Bart De Wever.

Voorbeeld: Ebola is allemaal de schuld van de sossen. Met de N-VA aan de macht zou het niet waar zijn.

Door Tweakers user hyptonize, woensdag 29 oktober 2014 14:23

IStealYourGun schreef op woensdag 29 oktober 2014 @ 14:19:
Voor de Belgen Vlamingen moet 'Mark Rutte' en 'Geert Wilders' vervangen worden door de vuile sossen en de N-VA / Bart De Wever.

Voorbeeld: Ebola is allemaal de schuld van de sossen. Met de N-VA aan de macht zou het niet waar zijn.
Raar volk, die Vlamingen.

Door Tweakers user Saturate, woensdag 29 oktober 2014 15:09

Geniaal om te zien hoe gelijk je hier in hebt, in deze discussie komen ook 90% van de reacties overeen met de punten, hulde! _/-\o_

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 15:13]


Door Tweakers user A Lurker, woensdag 29 oktober 2014 15:59

onbijvoegelijk voornaamzetsel

Hier moest ik wel even om lachen. Die houden we erin.

Verder zeer typerende tekst. Ik merk dat ik een Social Medium heel anders gebruik dan de buurvrouw van verderop. En ik merk eigenlijk dat ik steeds minder op Facebook doe omdat er toch wel veel van dit soort types zijn en het langzamerhand een en al onconstructief gezeik aan het worden is.

De hoop op wederzijds verrijking door massaal je mening te delen en van elkaar te leren heb ik allang opgegeven.

Door Tweakers user MB54, woensdag 29 oktober 2014 15:59

Mag ik selfies van jullie allemaal? Bij voorkeur zeiknat en graag ook een in zwart wit (de nieuwste FB-trend zo te zien).
'ns kijken of die plaatjes de lading hier dekken. :-)

Door Tweakers user cadsite, woensdag 29 oktober 2014 16:06

IStealYourGun schreef op woensdag 29 oktober 2014 @ 14:19:
Voor de Belgen Vlamingen moet 'Mark Rutte' en 'Geert Wilders' vervangen worden door de vuile sossen en de N-VA / Bart De Wever.

Voorbeeld: Ebola is allemaal de schuld van de sossen. Met de N-VA aan de macht zou het niet waar zijn.
Je kendt er nits van !!!
tis allemal de schuldt van die vuile walen en makakken !!!

}:O

Door Tweakers user LoeWn, woensdag 29 oktober 2014 16:29

Je mist nog het feit dat als je een leuk filmpje liket, je minstens 5 vrienden moet benoemen in een reactie

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 16:29]


Door jehoar, woensdag 29 oktober 2014 16:33

A Lurker schreef op woensdag 29 oktober 2014 @ 15:59:
onbijvoegelijk voornaamzetsel

Hier moest ik wel even om lachen. Die houden we erin.

Verder zeer typerende tekst. Ik merk dat ik een Social Medium heel anders gebruik dan de buurvrouw van verderop. En ik merk eigenlijk dat ik steeds minder op Facebook doe omdat er toch wel veel van dit soort types zijn en het langzamerhand een en al onconstructief gezeik aan het worden is.

De hoop op wederzijds verrijking door massaal je mening te delen en van elkaar te leren heb ik allang opgegeven.
Dat is een reference naar hans teeuwen

Door Tweakers user elhopo, woensdag 29 oktober 2014 16:37

HOEWEL FEESBOEK ZELF ME TEKST KEN AFBREKEN
BREEKT IK ZELLEF ME REGELS WEL AF HIHI
WANT IK WEET HET BETUR WANT IK SCHRIJF ERRUG VEUL
ZO NU GA IK WEER SPORTUH

dus me ipv mijn, veel hoofdletters, overal enter tussen en zgn. populair taalgebruik zoals veul. Leestekens zijn natuurlijk uit den boze. Natuurlijk ook nog even melden dat we gaan sporten, hoewel het niemand boeit, maar doet er niet toe...

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 16:41]


Door Tweakers user Lifeowned45, woensdag 29 oktober 2014 16:54

SCHANDALIG niet nomaal meer tog??????????????? KIJk vor de gijn eens op verkoop paginas en dan vooral met de titel klein budget of soordgeleik komen de rchtlijnen helemaal tot zijn recht

Helden post btw

Door Tweakers user T-Forever, woensdag 29 oktober 2014 17:02

Tja, als men niet de tijd kan nemen iets duidelijk te formuleren in schrift, kan ik sowieso de argumenten erna overslaan.

Die hebben doorgaans weinig toegevoegde waarde.


Door LankHoar, woensdag 29 oktober 2014 17:18

Echt een leuk stukje dit. Leuk bedacht :)

Door Tweakers user Pataar, woensdag 29 oktober 2014 18:51

Ik weedt waar je huis woont. Deze post kan EGT niet. Alleen die domme ajaxieten gelofen dit!!!
Ga trug naar je moek fzo.

En, kan ik er wat van?


Door Tweakers user markdm, woensdag 29 oktober 2014 21:53

SCHANDALIG!!!!!!!!!! wat zeg je voor een onzin over spelling wand het is toch perfekt op facebook en die dingen tussen m en shift zijn voor nerds Je vergeedt nog het aller belangerijkste als mensen niet luisteren of niet met je eens zijn dan is Caps Lok de beste oplossing omdat mensen dan altijd luisteren omdat het lijkt alsof je schreeuwdt het leesdt ook fijner omdat het grooter is EN BEN JE SOMS NIET GOEDT OPGEVOEDT DAT JE DAT NIET WEET TWEAKBLOGS VAN TEGENWOORDIG SJONGEJONGE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[Reactie gewijzigd op woensdag 29 oktober 2014 21:55]


Door Tweakers user Enai, donderdag 30 oktober 2014 00:23

Oja (Belg zijnde), wat is dat met Nederlandse jeugd en kanker? Je kunt de Nederlanders er zo uithalen tijdens een potje LoL omdat ze je voor het minste kanker toewensen.

Door Tweakers user markdm, donderdag 30 oktober 2014 09:17

Enai schreef op donderdag 30 oktober 2014 @ 00:23:
Oja (Belg zijnde), wat is dat met Nederlandse jeugd en kanker? Je kunt de Nederlanders er zo uithalen tijdens een potje LoL omdat ze je voor het minste kanker toewensen.
Ik weet het ook niet, ik hoor het heel vaak maar weet ook niet waar het vandaan komt. Zelf gebruik ik het ook nooit. Misschien komt het omdat het zo makkelijk te schreeuwen is als je boos bent? De k-klant ligt makkelijk in de mond als je boos bent, maar dat is speculatie omdat ik er helemaal niets van af weet.

Door Tweakers user doovn, donderdag 30 oktober 2014 10:43

Geweldige blog :D

Door Tweakers user suikerberg, donderdag 30 oktober 2014 17:47

Dit is dus de reden dat ik bijna geen gebruik meer van Facebook maak. Elke keer als ik inlog, hoe erg ik me best ook doe, raak ik extreem geïrriteerd van de idiote berichten die mensen schrijven en anders wel van de "like dit en red 1 kind in Afrika" posts.

Zal ik dan toch maar mijn Facebook account gaan verwijderen?

Door Tweakers user SiC123, donderdag 30 oktober 2014 19:18

Wat ik ook regelmatig zie is dat de seksuele voorkeur in twijfel getrokken dient te worden.

Heaumeau.

Door Tweakers user thedjdoorn, vrijdag 31 oktober 2014 10:55

RobIII schreef op dinsdag 28 oktober 2014 @ 18:05:
[...]

Nou...

[...]

Op mening toetsenbord zitten die dingen aan de rechterkant ;) En dan zal ik maar niet beginnen over spatiefouten (waar op -> waarop) en andere fouten die je zélf maakt ;) (Pssst: een komma komt nooit voor "en")


[...]

Ja, doei :w :D
LEUGENAAR!!!!!!!

Daarentegen moet somtijds, waar de duidelijkheid zulks vereischt, vóór en, ook waar het nevengeschikte zindeelen verbindt, een komma geplaatst worden; bij voorb., waar het laatste dier zindeelen van een toevoegsel voorzien is, dat anders licht ook tot het naast voorgaande in verband gebracht zou worden, als in: Hier ziet men burgers, soldaten, en dames, naar de nieuwste Parijsche mode gekleed: zonder komma vóór en dames zou het schijnen, alsof ook de soldaten naar de nieuwste Parijsche mode gekleed waren; of, waar de door en verbonden zindeelen eene tegenstelling vormen, als in: Ons burgerschap is in den hemel, en niet op aarde; of, waar een met en aan het voorgaande verbonden zindeel zich niet zoo naauw aansluit aan het onmiddellijk voorgaande, als zich dit laatste aan het zindeel, waardoor hetzelve op zijne beurt voorafgegaan wordt, aansluit; bij voorbeeld: Gras en korenhalmen, en bloemenkelken tooijen den ontloken grond (van der Palm).
Bron: Willem Gerard Brill, Nederlandsche Spraakleer (http://www.dbnl.org/tekst...bril002nede03_01_0018.php)

GA DAT SOORT DINGEN DAN OOK NIET ZEGGEN ALS JE ER NIKS VAN WEET FLIKKER IK BEN ZOVEEL BETER ALS JIJ IN NENDERLANDS LEKKER PUH!!!!!!!

PS:
Deze reactie is met opzet Facebookproof gemaakt :)

Door Tweakers user Cerius, vrijdag 31 oktober 2014 13:37

SCHANDALIG!!!!! En dat van onze zuur verdiende belastingcenten!!!!! :D #facebook #omgwtfbbq #loserpost #instagram #yolo #swag #Jezus #hashtag

Door Tweakers user JustMoes, vrijdag 31 oktober 2014 13:56

SCHANDALIG ik mis de facebook deel knopje

PS: bedankt voor het schrijven van je blog je hebt me een aantal minuten vermaakdt!!!

Reageren is niet meer mogelijk