Richting aangeven: Een verloren kunst

Door hyptonize op donderdag 13 november 2014 21:23 - Reacties (60)
Categorie: vervoer, Views: 6.022

Afgelopen zomer fietste ik nietsvermoedend naar mijn werk, tot er opeens een auto naast me kwam rijden. Zijn raampje ging open en hij riep iets naar mij. Ik verstond hem niet zo goed, en ik voelde me meteen wat ongemakkelijk. Ik heb genoeg films gezien om te weten dat een langzaamrijdende auto met openstaand raampje die je blijft volgen niet veel goeds betekend. Bijna stotterende vroeg ik: "Wat zegt u?" Toen ik wat beter kijk, had de man zowel een broer van Dominee Gremdaat als van Marc-Marie Huijbregts kunnen zijn. "Ik vind het echt top van je dat je zo juist met je hand je richting aan gaf in die bocht! Dat zie ik niet veel meer!" En terwijl hij zijn duim naar me op stak, reed hij door. Ik bleef verbaasd achter. Kreeg ik nou zo juist een compliment omdat ik richting aan gaf? Maar dat is toch heel normaal?

Sinds dat moment ben ik er steeds meer op gaan letten, en naarmate ik er meer op ging letten, ging ik me ook steeds meer ergeren. Het viel me opeens op hoe vaak mensen verzuimen om hun richting aan te geven. Vooral in de auto. Raar eigenlijk, want de richtingaanwijzer (of knipperlicht) is aan en uit te zetten door een zeer kleine beweging waarbij je zelfs maar één willekeurige vinger bij nodig hebt. Dat is letterlijk nog geen seconde werk.

Het pasje in mijn portemonnee waar 'Rijbewijs' met grote rode letters op vermeld staat, heeft als uitgiftedatum 25.09.2009, en dit is mijn eerste pasje waar dat woord op vermeld staat. Dat betekend dat ik nu iets meer dan vijf jaar mijn rijbewijs heb. Volgens de wet ben ik dus geen beginnend bestuurder meer. Maar relatief gezien dus wel. Ik moet ook toegeven dat ik niet zo vaak een auto bestuur. Als ik twee keer in de week achter het stuur zit is het veel. Maar toch vergeet ik nooit om mijn richtingaanwijzer te gebruiken. Dat is gewoon automatisme.

Waarom doen mensen die hun rijbewijs al meerdere malen hebben kunnen verlengen dit dan niet? Het erge is nog wel bij een rotonde. Alsof iedereen in de laatste seconde bedenkt "Shit, ik moet hier af!" En zonder nadenken hun stuur naar rechts gooit. Op een rotonde is het niet altijd gevaarlijk, maar vooral ergerlijk. Elke keer moet je weer remmen tot 0km/u, om er op het laatste moment achter te komen dat de auto die je voorrang verleend, deze voorrang niet nodig heeft. Hierbij gaan weliswaar maar enkele luttele secondes verloren, maar is bij een (drukke) rotonde niet bepaald bevorderend voor de doorstroom.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg situaties waarbij het wél gevaarlijk kan zijn. Tijdens de spits op de snelweg is het gewoon not done om je auto onverwachts op een andere rijbaan te gooien zonder dat de auto die op die rijbaan rijdt - en net 10km/u harder rijdt dan jij - plotseling vol in de remmen moet.

Op het verzuimen van je richting aangeven staat een boete van 85 euro. Oom agent zou daarom dus gewoon eens lekker naast een rotonde gaan staan, dan kan 'ie pas lekker geld verdienen. En dan kunnen mensen weer janken over volledig terechte boetes, maar dat is een heel andere discussie.

Dus laten we gewoon stoppen met dat (onbewust) asociale gedrag, en doe gewoon met je lichtjes knipperen als de situatie (dus bij elke afslag) dat vereist. Ook als fietser zijnde!

Discussiëren op Facebook: Een How-To

Door hyptonize op dinsdag 28 oktober 2014 18:00 - Reacties (49)
Categorie: humor, Views: 5.169

Het is een razend populaire sport, discussies voeren op Facebook. De meeste discussies gaan over de serieuzere zaken in het leven, zoals Zwarte Piet, een zeehond die een hond van een boot af gooit, of mensen die hun McDonalds-dienbladen zo maar op tafel laten staan! Vaak worden deze discussies gestart door middel van het posten van een plaatje met enkel tekst en zonder het gebruik van interpunctie of bron. Oftewel: Geheel volgens de APA-richtlijnen!

Voor veel mensen die nog niet bekend zijn met discussies via Facebook, maar er wel graag aan deel willen nemen, kan het soms nogal overweldigend zijn. Reactie na reactie vol met zinvolle argumenten stromen seconde na seconde binnen. Hierdoor ontstaat er behoefte naar uitleg en richtlijnen met betrekking tot de zogenaamde Facebookdiscussies.
  • Op menig toetsenbord zijn er aan de rechterkant enkele toetsen te vinden waar op enkele symbolen staan. Leestekens, noemt men ze. Blijkbaar worden ze wel eens gebruikt in de lagere kringen van de samenleving, maar niet op Facebook. Wil je dat jouw reactie serieus genomen wordt? Probeer deze leestekens dan zo veel mogelijk te vermijden. Door het gebruik van leestekens moeten veel lezers tijdens het lezen korte pauzes houden tijdens de zinnen, en daar heeft simpelweg niemand tijd voor. Vooral die tekens tussen de M en de rechter Shift-knop (QWERTY-toetsenbord) moeten ten allertijden vermeden worden!
  • Begin je bericht altijd met 'SCHANDALIG!!!!' (let op de hoofdletters). Als het even kan, probeer zinsdelen als 'en dat van ons zuurverdiende belastingcenten!' 'opvoeden noemen ze dat!' 'met z'n poten van iemand anders spullen afblijven!' en namen als 'Mark Rutte' en 'Geert Wilders' zoveel mogelijk te gebruiken!
  • Wil jij op iemands reactie reageren? Doe dat dan NIET door middel van de knop 'Beantwoorden', maar begin je reactie met zijn voornaam (let op, vermijd hoofdletters!), zodat de discussies overzichtelijk blijven.
  • Vind jij iemand een debiel of een kansloze flikker? Zeg dat dan ook! Dat zal ze leren, de schoften!
  • Probeer minstens drie spelfouten per zin te maken om je betoog zo leesbaar mogelijk te houden.
  • Spaties zijn je beste vriend.
  • Het woord 'toch' schrijf je echt wel met een 'g'!
  • Kofschip? Flikker op met je kofschip! Elk onbijvoegelijk voornaamzetsel dient te eindigen met dt.
  • Uitroeptekens mogen gebruikt worden om je woorden kracht bij te zetten, máár alleen wanneer je er meer dan 3 van gebruikt.
Dit is de eerste versie van de Facebookdiscussie-richtlijnen. Deze tekst kan daarom nog onderhevig zijn aan veranderingen. Er zitten echter geen spelfouten in de tekst. Taal is namelijk levend, dus wat jij een spelfout vindt, vind ik geen spelfout. Wil je op deze richtlijnen reageren? Doe dat dan op Facebook!

Muziek waar je kippenvel van krijgt

Door hyptonize op woensdag 15 oktober 2014 22:25 - Reacties (59)
Categorie: muziek, Views: 16.312

Iedereen heeft vast wel een nummer waarbij hij kippenvel krijgt wanneer hij dat nummer hoort. Muziek speelt in op onze emotie en dit kan dan ook verschillende oorzaken hebben. Zo kan het liedje een herinnering zijn naar een bijzonder moment in je verleden - of een goede film of boek! -, doet het liedje je herinneren aan belangrijk persoon die is er niet meer is of maakt het nummer je gewoon heel vrolijk of verdrietig, zonder dat je precies kan vertellen waarom. Misschien komt het wel gewoon door de juiste combinatie van noten en dat ene instrument. Iedereen voelt er wat anders bij. Dát is de kracht van muziek.

Ik ben al enige tijd bezig om een toplijst te maken, zoals de laatste tijd populair is doordat elke radiozender dat doet. Ik kies echter de liederen die ik helemaal geweldig vind. En daar wil ik uiteindelijk een top 250 van maken. Dat zal nog wel even duren, want zo'n lijst met toppers raap je niet in een dag bij elkaar. Deze toplijst heeft al de naam: Tim's Top 250 of Awesomeness. :7

Nou, terug naar het onderwerp. Omdat ik dus nogal een man van de lijstje ben wou ik enkele nummers met jullie delen die mij absoluut kippenvel geven. Ik zal proberen de reden hiervoor te geven, maar dat is niet altijd even makkelijk. Ik zou het natuurlijk ook tof vinden als jullie in de reacties jullie kippenvel-nummer plaatsen!

Overigens moet ik wel opmerken dat ik meer iemand ben van de muziek en wat minder van de tekst. De tekst komt nooit zo goed bij mij binnen en als dat eenmaal zo ver is, heb ik de track al minstens 100x geluisterd.

School Is Cool - The World Is Gonna End Tonight


Dit is een makkelijke: Die viool! Ik ben nooit fan geweest van dit instrument, vind het maar een saai ding. Maar godgloeiende, wat een vrolijk nummer is dit en dan allemaal door de viool! (Vooral op 1:25 ga ik altijd helemaal los) En dan ook nog eens met die post-rock-achtige kick. Wow. Overigens best ironisch, want de lyrics zijn heel wat minder vrolijk.
Daughter - Youth

Maaike Ouboter - Dat ik je mis


Deze spreekt voor zich. Ik denk dat er weinig mensen zijn waarbij dit nummer niets met ze doet. Ik mag mezelf ontzettend gelukkig prijzen dat ik - op mijn leeftijd van 23 jaar - nog geen afscheid heb hoeven nemen van iemand die me ontzettend dierbaar is. Toch heeft dit nummer me tot tranen gebracht, en dat is erg zeldzaam. Je bent gewaarschuwd, mocht je het nummer nog niet kennen!
Johnny Cash - Hurt


Een cover, het origineel is van Nine Inch Nails. Het origineel doet me niet zoveel maar deze versie wel. Je hoort gewoon alle levenservaring en alle pijn uit zijn leven in de stem van Johnny Cash. En dat alsmede de opbouw naar een climax van de gitaar in het refrein geeft me iedere keer weer kippenvel.
Tom Odell - Another Love


Ja, ik weet het. Dit nummer is letterlijk helemaal KAPOT gedraaid door alle radiostations. Stomme radio. Maar toch krijg ik elke keer weer flinke kippenvel van dit nummer en wordt altijd een beetje boos op alles en niets.
Something Corporate - Konstantine


I'm just a sucker for piano rock, I guess. :9 Heeft me overigens heel erg geholpen met het verwerking van een kapotte relatie enkele jaren geleden, maar hoe en waarom weet ik niet precies.
Distance - Fallen (Vex'd remix)


Eigenlijk gewoon een van de beste Dubstep-nummers ooit gemaakt. Maar dat 'ah-eh-eh-ah-ah-ah' maakt het toch wel echt een kippenvel-nummer. :+
Israel Kamakawiwo'ole - Over The Rainbow


Zo heerlijk rustgevend maar ook weer zo ontzettend mooi.Toevoeging #1:
The Kyteman Orchestra - Stay With Me (Sam Smith cover)


Het verhaal hier achter is schitterend. Dank aan Yorin voor de tip.
Toevoeging #2:

Carl Orff - O Fortuna (Carmina Burana)


Klassieke muziek trekt me niet zo, maar dit nummer is zo ontzettend episch (epic classical music, is dat een genre?) met dat geweldige koor en die opbouw tot een gigantische climax.
Toevoeging #3:
Equilibrium - Mana


Totaal andere muziek dan de voorgaande nummers. Dit is Folk / Viking / Melodic Metal (moest het ook even opzoeken, metal is niet mijn specialisme). Dit is 16 minuten lang pure schoonheid.
Toevoeging #4:

Carl Espen - Silent Storm

Oei, toen ik met deze post begon had ik nogal zoveel andere nummers in mijn hoofd, en nu ben ik ze allemaal kwijt. :+ Anyway, dit is al een flinke lijst, wie weet volgt er nog een update...

Dooddoeners in een discussie

Door hyptonize op donderdag 17 april 2014 09:00 - Reacties (47)
Categorie: -, Views: 7.299

Discussies. Ik hou er van. Vooral als ze de intellect in mij weten te prikkelen. Maar er zijn altijd van die mensen die - vroeg of laat - een 'argument' naar voren brengen wat een ontzettend dooddoener is. Nadat dit argument op tafel ligt, heb je niet eens zin meer om verder te discussiëren. In deze post enkele dooddoeners die voor vrijwel elke discussie gelden.

1. "Omdat het kan!"
Wanneer dit gezegd wordt, ren ik vaak gillend weg. Omdat het kan? Ik KAN ook glas eten, maar betekent het dat ik ook moet doen, OMDAT HET KAN? Nee.

2. "Bewijs maar eens dat het niet zo is!"
Dus je hebt een theorie - de meest bekende theorie waar dit argument ter sprake komt is "bestaat God?" - en men gooit dit argument op tafel. Met dit argument is de theorie natuurlijk meteen ontkracht, zonder dat degene die het argument gebruikt het zelf door heeft. De methodische eis van een theorie is namelijk dat het weerlegbaar is. Met "bewijs maar eens dat het niet zo is", geef je dus zelf al toe dat iets niet weerlegbaar is.

3. "Ik heb toch niets te verbergen!"
Nee, je DENKT dat je niets te verbergen hebt. Alles wat jij hebt, denkt, zegt, bent of doet, kan tegen je gebruikt worden. Maar stel dat je theoretisch echt NIETS te verbergen hebt... Stel dat er eens een moment komt dat je plotseling wel wat te verbergen hebt? Dan ben je dus al te laat. Mooi artikel hierover: https://decorrespondent.n...erbergen/6428004-ab2d5fc2

Er zijn vast nog veel meer dooddoeners die jullie kunnen bedenken. Ik ben er benieuwd naar, dus laat ze achter in een reactie!

Kiva: Een goed doel dat écht goede doelen heeft

Door hyptonize op donderdag 9 januari 2014 21:00 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 3.590

Er zijn vele goede doelen, en allemaal hebben ze een ander doel, een andere doelgroep en ze vragen allemaal een bepaald bedrag (per maand). Maar wanneer je hieraan doneert, weet je nooit waar het terecht komt. Al jarenlang hoor je over directeuren van zulke 'stichtingen' die bonussen krijgen van meer dan 1 ton per jaar. Hierdoor zijn veel mensen terughoudender geworden als het gaat om geld doneren.

Nu kwam ik via een een post hier op GoT, terecht via Kiva. Ik had er nog nooit van gehoord, maar omdat ik toch bezig was met SOGgen (Studie Ontwijkend Gedrag) besloot ik me even in te lezen over deze website.

Deze website geeft arme mensen een lening aan te vragen voor een bepaald doel (Deze mensen worden op de site 'borrowers' genoemd). Dit kan zijn voor een nieuwe auto, voor een renovatie aan hun huis, spullen in te kopen voor hun eigen zaak of om hun schoolgeld te kunnen betalen. Dit soort leningen werken anders dan wij hier in de westerse wereld gewend zijn. Andere mensen, meestal uit de westere wereld, kunnen een klein bedrag lenen aan deze mensen. ('lenders'). Dit kan al vanaf 25 dollar, en er kunnen meerdere mensen geld lenen aan één persoon, waardoor iedereen een kleine bijdrage kan geven. De 'lender' mag zelf een bedrag kiezen wat hij wil uitlenen, vanaf 25 euro.

De borrower wordt ondersteunt door lokale stichtingen die toezicht houden over de lening. Zij zien er ook op toe dat de borrower het geld terug betaald aan de lenders. Hier wordt een tijdslimiet op afgesproken, bijvoorbeeld 20 maanden. Hij moet dan elke maand een bepaald bedrag terug betalen, net als bij een normale lening. Het enige verschil is dat deze lening rentevrij is.

Wanneer een borrower het geld weer terugbetaald heeft aan de lender, kan deze lender er voor kiezen om dit geld opnieuw uit te lenen, terug te laten storten op zijn bankrekening, of een deel te doneren aan Kiva. Kiva zal zelf nooit een deel van het geleende geld voor in zijn eigen zak nemen. Elke keer als je geld uitleent, vraagt Kiva of je een klein bedrag wil doneren (10% per $25), maar dit is optioneel en je kunt zelf het bedrag bepalen.

Mocht mijn uitleg een beetje onduidelijk zijn, lees even de About-pagina van Kiva zelf door. http://www.kiva.org/about

Registreren kan via de website zelf, of via mijn referral-URL:
http://www.kiva.org/invitedby/tim4204